Salam Eidul-Adha 1435H

Waktu saya kecil dahulu, saya kurang mengerti apa yang seronoknya dengan Raya Korban. Tiada duit raya, tiada kuih raya, tiada kunjung-mengunjung yang semeriah Raya Puasa. Mungkin kerana saya tidak dilibatkan dalam kerja-kerja sembelihan korban, maka saya pun merasakan kurang meriah Raya Korban waktu saya kecil dahulu. Jiwa budak-budak, nak meriah,

Read More

Tak selalu dapat naik kapalterbang

Menakjubkan, bila dapat merasai pengalaman menaiki kapalterbang. Alhamdulillah, tahun ini, merasa lagi saya peluang naik kapalterbang. Tahun lepas jarak penerbangannya singkat sangat, 45 minit. Kali ini jarak penerbangan jauh, 5 jam, Kuala Lumpur ke Karachi, Pakistan. Pengalaman lepas mengajar saya supaya berada di Lapangan Terbang 2 jam lebih awal dari

Read More

5 bahasa kasih sayang kanak-kanak.

Sebagai ibu bapa, kita mesti memberi nafkah kepada anak-anak. Nafkah dari segi fizikal, akal, emosi dan hati. Dari segi fizikal, nafkahnya tidak susah difahami, seperti makan, pakaian, tempat tinggal dan sebagainya. Dari sudut akal / intelektual pula, pelajaran dan pemikiran. Manakala dari segi hati, nafkahnya berbentuk pengisian rohani.

Read More

Video Korporat, guna After Effects

Sewaktu di bengkel edit video tempoh hari, saya ada berbual dengan seorang peserta yang ada pengalaman membuat video (compose video). Dia menggunakan perisian Adobe After Effects. Saya berminat untuk tahu lebih lanjut. Berbual dengan dia, saya dapat banyak maklumat. Saya cuba untuk membuat video korporat untuk organisasi tempat saya bekerja.

Read More

Menarik

1 Ramadan 1432H di Paloh 3

Tuesday, 02 August 2011

Saya mengambil 2 hari cuti, Isnin dan Selasa bagi meluangkan masa sekeluarga di rumah mertua. Rancangan beraya puasa tahun ini di Melaka. Di waktu petang kami bersiar-siar di bazar Ramadan yang terdekat, iaitu di Ciku. Naufal dah membiasakan diri duduk dalam carrier. Mudahlah kami untuk berjalan-jalan. Anak buah, Nur Sofiah A'isyah turut ikut sekali.

Banyak kuih-muih yang dijual. Pada masa kami sampai, banyak gerai-gerai baru dibuka. Antara kuih yang kami beli, kuih lompat tikam.  (Kuih pendekar ni, hehe). Berjalan ke tempat orang, saya perasan satu perkara. Di sini, kuih-muih dibungkus siap-siap, cantik-cantik, nampak seragam saja.

Walaupun cuaca panas, Naufal tertidur dalam carrier. Mungkin letih sangat agaknya.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Read 1291 times Last modified on Wednesday, 19 November 2014
Amirul Faiz

Seorang abah yang perlu banyak belajar, moga menjadi contoh yang baik buat anak dan keluarga. Terima kasih kerana sudi membaca tulisan saya.

Website: www.ringantangan.com Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.